Konuştuğumuz Dile Serenat 6 > Âşık Şiirinde Bir Mektep Adam / Feymani – Hatıra Kitapçığı

Hüseyin UZEL

AŞIK ŞİİRİNDE BİR MEKTEP ADAM

Çocuk yaşlarımdan beri, güzel sözler keser ayağımı yerden. Alır, iç alemlere götürür beni. Toprakla münasebeti kesilmemiş aşıkların da, tahta sandıklarda destan satan destancıların da, son dönemlerine denk geldi çocukluğum. Birçok şeyi tam olarak yaşayamadık biz. Fakat ayağımız toprağa da bastı, porselen kaldırımlara da… Toprak evlerde de uyuduk, gökdelen binalarda da… Zamanın düzeni kısa sürede ne çok değiştirdiğine en iyi şahitlik edecek kuşak, belki de seksenlerde çocuk olmuş kuşaktır. Öğretmenlerin siyah önlüklü çocukları bir postaneye götürerek ankesörlü telefonları gösterip, teknolojiye methiyeler dizdikleri dönemi de gördük; akıllı telefonların akıl almaz bir hızla dünyamızı nasıl kuşattığını da… Hayatımda her şey hızla değişirken, bir tek şiire olan sevgim değişmedi. Şairlere olan hürmetim, adımlarımı hilalin gölgesinde sabit kıldı.

Feymani Hocayı çocukluk yıllarımdan buyana bilirim. O, hiç karşılaşmamışken de adını muhabbetle andığım, atışmalarını takip ettiğim bir mısra ustasıydı benim için. Erzurumlu Yaşar Reyhani’nin, Karslı Murat Çobanoğlu’nun aşıklar dergahında yol arkadaşıydı. Zaman zaman televizyon programlarında görürdüm onu. Gösterişten uzak, mütevazı hali ve atışma yaparken bile karşısındaki aşığa saygıyı elden bırakmayan tavrı dikkatimden kaçmazdı.

Zamanın gelişen teknolojiyle birlik olarak değerleri bir sel gibi önüne katıp nasıl tahrip ettiğini yakından gözlemlediğimiz bir dönemdeyiz. El değmemiş bayırların son çiçeklerine, fikir çilemizin ince güllerine namusumuz gibi sahip çıkmalıyız. Feymani Hoca Türkçemizin büyük aşıklarından biridir. Teknolojinin kuşatamadığı dil ülkesinin son hisarlarındandır o. Suyu doğal, güneşi doğal, toprağı doğal bir dil çiçeğidir.

Konuştuğumuz Dile Serenat’ın altıncı programına Feymani Hocayı davet etmek üzere Kadirli’nin Azaplı Köyündeki evine doğru yola çıktığımızda biraz tedirgindik doğrusu. Bizi nasıl karşılayacağı, davetimize ne cevap vereceği konusunda emin değildik. Bu endişelerimizin ne kadar yersiz olduğunu daha kapıdan girer girmez anladık. Misafirlerine aşıklık geleneğinde usta bir aşığın hangi vasıflara sahip olması gerektiğini, hal diliyle öğreten bir bilgeyle karşılaştık çünkü.

Konuşurken seçtiği kelimelerden, susuşuna; oturuşundan, bağlama çalışına kadar her halinde kendine has bir başkalık vardı. Eşi Fatma teyzeyle aralarındaki muhabbet, gençlerin ders kitaplarından öğrenemeyeceği hikmetler taşıyordu. Evlerde telefonun olmadığı yıllarda Çorum’da bir aşıklar bayramı sırasında aniden rahatsızlanarak ameliyat olmak zorunda kalmasını dertlenerek anlattı. Eşinden ayrı geçen haftaların ıstırabıyla söylediği ‘Yaralarım sarmaya mı geldin yar’ türküsünü söylerken adeta o günlere götürdü bizi.

Ardından dinlediğimiz Mustafa YILDIZDOĞAN’ın besteleyip seslendirdiği sözleri Feymani Hocaya ait olan ‘Barışmam’ türküsü yüzümüzdeki hüzünlü ifadeyi tatlı birtebessüme çevirdi.

Kimileri adam olmak için mektebe ihtiyaç duyarlar, kimileri adam yetirmek için mektep olurlar. Aşık şiirinde bir mektep haline gelmiş Üstad Feymani’ye Allah’tan uzun ömürler diliyorum.

Üstad Feymani’nin Hatay’a gelmesinde desteğini gördüğüm Yayladağı Belediye Başkanı Sayın Mehmet KALKAN, Hatay İl Kültür ve Turizm Müdürü Sayın Hüsnü IŞIKGÖR, tasarım ustası kıymetli kardeşim Gökhan MARAŞLIOĞLU ve Konuştuğumuz Dile Serenat’ın daimi emektarı Süleyman DEMİRHAN’a teşekkür ediyorum. Özel bir teşekkür de Sayın Medeni KARATAŞ’a ve bu kitapçığın oluşturulmasında Feymani Hocayla ilgili kanaat ve hatıralarını bizimle paylaşan kalem erbabınadır. Zira Feymani’nin eserleri ve şahsiyeti hakkında verdiği ipuçlarıyla bize tarihe not düşme fırsatı veren bu kitapçık, duygusunu ve kanaatlerini bizimle paylaşmaktan imtina etmeyen bu dostlar sayesinde oluşturulmuştur.

Bu programa özel hazırlamış olduğumuz hatıra kitapçığımızı program girişinde ücretsiz alabilirsiniz.

Kaynak: UZEL Hüseyin, “Âşık Şiirinde Bir Mektep Adam”, (Ed. Hüseyin UZEL), Konuştuğumuz Dile Serenat 6 – “Âşık Şiirinde Bir Mektep Adam / Feymani”, Hatay Medya, 2018, s.2-3.

Kitapçıkta yer alan tüm yazılara buradan ulaşabilirsiniz >>>

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir