Durdu ŞAHİN
BESTAMİ YAZGAN ÜSTADIMLA İLGİLİ BİRKAÇ SÖZ
Öncelikle; sadece benim değil birçok şairin üstadı, hece şiirinin hece kalıplarına uymak şartıyla kafiye ve redif hatası yapmadan, ona gönlünün ve fikrinin güzelliklerin’ de katarak sunabilen, değindiği milli ve manevi konularla kendine özgü bir ses oluşturan, birçok usta şairin ustalığını severek benimsediği Bestami Yazgan üstadım ile yıllar öncesinde tanışmaktan son derece mutluyum.
Onu tanıyıp izleyenler şüphesiz bilir ki; O, her şeyden önce çok değerli bir insan, çok kıymetli bir dosttur. Dostluğu herhangi bir hesaba, endişeye, menfaate dayanmaz. O, eskilerin tabiriyle kadim bir dosttur. Bir kere tuttuğu eli bir daha siz bıraksanız bile, O bırakmaz.
Vücuduyla, bedeniyle, maddi taraflarıyla günümüzde yaşamasına rağmen, günümüzde yaşattıkları asırlarca yaşayacak değerlerdir. Geçmişin tüm güzelliklerin’, kalıcı özelliklerini, insanı insan eyleyen ahlak, ilim, erdem, vefakârlık gibi o tertemiz değerleri; günümüzün çoraklaşmış, sadece kendi benine yaslanarak maveradan uzaklaşmış haline inat özenli bir şekilde korumaktadır. Dününü doğru bir şekilde bilmekte, bugününü en güzel bir şekilde yaşamakta, geleceğe hem şiir, hem evlatları hem de bir eğitimci olarak yetiştirdiği öğrenciler planında hakikaten de değeri kelimelerle, sözlerle anlatılamayacak, maddi kıstaslarla ölçülemeyecek güzel eserler sunmaktadır. Eserlerinin güzelliği; hem maddi, hem manevi, hem fikri, hem tasavvufi bakımdan komple bir güzelliktir.
Bestami Yazgan üstadım şiiri yazmaz sadece, aynı zamanda yaşar ve yaşatır. Günümüzde hem kaliteli şiirler yazan hem de yazdıklarını yaşayan, insanlara, okuyucularına güzelliklerini yaşatan nadir usta şairlerden biridir.
Dostlannı ayda, yılda değil her daim hatırlar, örnek davranış ve kıymetlendirmeleriyle onurlandırır. Onların kendisini sayıp sevdiğinden daha çok kendisi onları sayar, sever.
Bestami Yazgan üstadımla 1985 yılından itibaren tanışıyoruz, yüz yüze ya da telefonla konuşuyoruz. Birbirimizi limitsiz arıyor, halimizi, hatırımızı, son durumumuzu konuşuyoruz. 0 gün (1985) den bugüne her aradığımda telefonda bendenizi sıcak, samimi sesiyle karşılamış, her yazdığım mektubu ya da ulaştırdığım maili cevaplamış, gönlüyle, sevgisiyle, ilgisiyle her daim dostluğunu konmuş, bir söz ustasıdır.
Bestami Yazgan üstadımı böylesine kısa bir yazıyla tanımlamak bir hayli zor. Çünkü gerçekleştirdiğimiz her tanım kendi bünyesinde bir noksanlık barındıracak, onun hakiki manasıyla tarifine ulaşamayacaktır.
Baştan da söylemiştim. Çok komple, birbiriyle barışık özelliklere, güzelliklere sahip bir karakterdir, O. Bu özellik ve güzelliklerinin farklı taraflarım birbirinden farkıyla kısa bir yazıda sunabilmek çok zor.
Üstadım imam hatip mezunudur; dinimizi en güzel bir şekilde bilir ve yaşar. Edebiyat fakültesi mezunudur; şiirin ilmini, özelliklerini, nasıl yazılacağını ayrıntılarıyla bilir. Şiirin, edebiyatın ilmine vakıftır. Çok kıymetli bir insandır, çok değerli bir dosttur, sorumluluk sahibi, vefakâr, fedakâr bir aile reisidir, bunların gereklerini en doğru ve faydalı bir şekilde yansıtır çevresine.
Öğrencilerinin çok sevdiği, öğrenci velilerinin her daim takdir eylediği bir eğitimcidir, öğretmendir. Nerede öğrenci varsa mutlaka orada O vardır. Öğrencilerin gönüllerine sesleniyor şiirleriyle, hikâyeleriyle, masallarıyla, hitaplarıyla. Öğretiyor, yetiştiriyor, koruyor, izliyor, ilgileniyor onlarla.
Şiiri, Midyeleri, masalları gibi saymaya çalıştığımız bütün güzel özellikleri erdem ve faziletleri de vakte dayanıklıdır. Günler, aylar, yıllar bu erdem ve faziletlerini her daim besler, kuvvetlendirir. Vaktin aşındıramayacağı erdem ve faziletlerin, şiir, masal, hikâye ve dostlukların adamıdır, üstadım.
O, hem şiiri, sanatı, insanlığı hem de dostluğunun daimiliği ile günden güne görkeminin daha bir farkına vardığımız bir değerdir, erdemdir.
Üstadın şiirlerinde; Yunus Emre, Karacaoğlan, Köroğlu, Dadaloğlu gibi yüzyılların ustalarının tadını bulabilirsiniz. Şiir gibi şiir yazan bir ustayla karşı karşıya olduğunuza şüphesiz inanırsınız. Söyleyişindeki samimiyeti, yerli ve milli özelliklerle, güzelliklerle bezenmiş kuvvet’ hemen anlar, başkalarını taklit eylemeden bambaşka güzelliklere ulaşan bu söz ustasına hayran kalır; hayatının birçok karesinde Mevlâna, Hacı Bektaşi Veli, Yunus Emre gibi gönül erlerinin izlerini, örnek davranışlarını izler sevinir, gurur duyar, mutlu olursunuz.
Bestami Yazgan üstadım birleştirici, bütünleştirici, yaratılanı yaratandan ötürü seven, küsmeyen, kin gütmeyen, haset fesat nedir bilmeyen, hatır gönül soran, kendini unutanları bile unutmayan benzerine günümüzde çok az rastlanan imrenilecek bir insandır. Sürekli ve istikrarlı bir şekilde kendini geliştiren, kimseyi örselemeden, incitmeden, yıpratıp değersizleştirmeden sürekli ileriye, en doğru ve faydalıya ilerleyen yılmak, yorulmak nedir bilmeyen örnek bir ustadır.
Hülasa Bestami Ağabey; yıllar önce kendisiyle ilgili yazdığım bir yazıda da dediğim gibi “barışın güvercini, savaşın kartalıdır adeta. Barış zamanlarında Yunus Emre, Mevlana’dır, her gönülde sevinçle karşılanan. Sevgiyle bezeklenmiş, çiçeklenmiş barışın güvercinidir. Zorda kaldığımız günlerde eliyle, diliyle, özüyle, sözüyle, şiiriyle Yavuz’dur, savaşın kartalıdır. Devletimize, necip milletimize, bin yıllık yurdumuza, milli ve manevi değerlerimize adanmış bir ömürdür. Edebiyatın, sanatın aşığı, şiirin otağı, eğitimin ustası, öğrencilerin bilgi ve sevgi kaynağı, bütün şahsiyetli, dürüst ve mert insanların arkadaşı, ahbabıdır. Aydınlığın habercisi, müjdecisi, her güzelliğin, erdem ve faziletin sesi ve hakiki dostluğun kalesidir.
Allah bir ömür işlerini kolaylaştırsın. Umduklarına ulaştırsın. Allah sağlık, mutluluk ve başarılarını daim eylesin. Amin.
Kaynak: ŞAHİN Durdu , “Bestami Yazgan Üstadımla ilgili Birkaç Söz”, (Ed. Hüseyin UZEL), Konuştuğumuz Dile Serenat 7 – “Gülü İncitmeyen Gönül / Bestami Yazgan”, Türmatsan, 2018, s.12-15.