Hüseyin UZEL
KONUŞTUĞUMUZ DİLE SERENAT ve ŞİİRİN BEYAZ KARTALI
Birkaç yıl evvel, birkaç güzel adamla toplanarak yapmaya karar verdiğimiz ilk şiir şöleninin adını biraz düşündükten sonra “KONUŞTUĞUMUZ DİLE SERENAT” koymuştuk. Ne o gün toplanırken ne bu ismi bulurken, şiir şölenlerimizin bir gün Türk edebiyatının en kıymetli şairlerini konuk edeceğini doğrusu düşünmemiştim. Göçümüzü gönüllere vurduk. Rabbimiz bizi gönül adamlarıyla karşılaştırdı.
Bahaettin Karakoç, tepeden tırnağa şairdir; çok şairdir, en şairdir. İlk gençlik yıllarımda adını efsane gibi duyduğum Bahaettin ağabeyin kitaplarıyla raflarda karşılaşamaz, bu duruma için için hayıflanırdım. Sahip olduğum ilk kitabı “Kar Sesi”ni Antakya’da bir sahafta bulduğum gün yaşadığım sevinci kelimelerle anlatamam.
Onunla ilk görüşmemiz telefonda gerçekleşti. Kararlı, kesin tutumu ses tonuna yansıyordu. Aylar sonra kendisine atfedilen bir etkinlik için Kahraman Maraş’a gittim. En ön sırada sessizce programı takip ettikten sonra, nihayet sahneye çıktı, dedi ki: “Sizi Seviyorum.” Gönüllü cevap verdi tüm bir salon: “Biz de seni seviyoruz.” Sonra yazdıklarını bize helal etti. Biz de onu sevmekten vazgeçmediğimiz yılları helal ettik. “Dünyada ne istediysem verdi Allah, şimdi tek bir isteğim kaldı. Beni Ahirette Hz. Muhammed’e (s.a.v) komşu etsin.” dediği zaman boğazıma düğümlenen hıçkırığı hala muhafaza ediyorum. Galiba o söz de benimle beraber yaşayacak. Hatırladıkça nasip dağıtan bir yağmur, yağmak için çorak topraklarını seçecek gönül yurdunun.
Yola aşkla çıkanlar, aşıklarla karşılaşıyor. Bahaettin ağabey, 87 yaşında yılların tüm yorucu taarruzlarına rağmen, kavlimiz yerde kalmasın diye Kırıkhan’a geliyor. Hurcunda şiirler, nefesinde rüzgâra ilham olmuş mısralar… Heyecanımız hayta hayta yürüyen bebeklere bile yansıdı. Allah, ona gönlünün muradını versin.
Bu program için bütün imkanlarını seferber eden Kırıkhan Kaymakamlığı’na, Kırıkhan Belediyesi’ne, Kırıkhan Kültür ve Sanat Derneği’ne, programda üstadın şiirlerini okuyacak olan Kemal GÜNEY, İnci OKUMUŞ, Kırıkhan Kaymakamımız Sayın Mustafa ERKAYIRAN, Altınözü Kaymakamımız Sayın Bülent UYGUR, ve Hatay Vali Yardımcımız Sayın Mahmut HERSANLIOĞLU’na şiir kadar samimi yorumları ve varlıklarıyla bizi onurlandırdıkları için; neyzenimiz İlhami İNALÖZ’e ve üstadın bestelenmiş şiirlerini icra edecek olan Ahmet Melik ÇELİK’e, notalara sığdırılamayacak kadar büyük yürekleri için; teknolojik sorumluluğu her zaman olduğu gibi gönüllü üstlenen Konuştuğumuz Dile Serenat’ın ilk ve daimi emektarı kardeşim Süleyman DEMİRHAN’a, bu kitapçığın tasarımındaki katkıları için; kıymetli kardeşim Gökhan MARAŞLIOĞLU’ na ve birkaç günlük kısa bir süre içinde ülkemizin farklı bölgelerinden yazılarını aldığımız edebiyatçı, şair, yazar ve bestekarlarımıza bu kitapçıkta ebedi bir hatıra olarak kalacak duygu ve düşünceleri için teşekkürü bir borç biliyorum.
Kaynak: UZEL Hüseyin, “Konuştuğumuz Dile Serenat ve Şiirin Beyaz Kartalı”, (Ed. Hüseyin UZEL), Konuştuğumuz Dile Serenat 4 – “Şiirin Beyaz Kartalı / Bahaettin Karakoç”, Olay Matbaası, Hatay 2017, s.2-3.
Bahaettin KARAKOÇ için hazırlanan kitapçıkta yer alan diğer yazılar>>>