Bülent UYGUR
ÇAĞIMIZIN YUNUS’UNA SELAM
Türkiye’nin en güney ucunda, Suriye savaşına yedi yıldır komşuluk ve Suriyeli kardeşlerimize ensarlık yapan Hatay ilimizin şirin ilçesi Altınözü’nde yaklaşık iki yıldır başarıyla sonuçlandırdığımız kamu yatırımlan, alt ve üst yapı hizmetlerinin yanı sıra kültürel sanatsal faaliyetlerle de anılan bir Altınözü oluşturma çabasıyla çalışmalarımıza devam etmekteyiz.
Değişen, gelişen ve güzelleşen Altınözü ilçemizde öncelikle okul çağında olan çocuklarımız olmak üzere, halkımızı kültürümüzün temel taşlarını yontan şair, yazar ve sanatçılarla buluşturma hedefine kavuşmanın sevincini yaşamaktayız. Yeni faaliyete giren Altınözü Belediyesi 500 kişilik konferans salonunda ilk olarak Altınözü Zeytin Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi Söyleşi Günleri adı altında, ülkemizin usta kalemlerinden Şair Coşkun Karabulut ve Yazar Remzi Yıldırım, yarınlara iz bırakacak güzel bir etkinliğe imza attılar.
Bu kapsamda ikinci olarak 26 Aralık 2018 tarihinde ilçemizde ağırlayacağımız edebiyat dünyamızın mümtaz şahsiyetlerinden Bestami Yazgan ile öğrencilerimizi ve halkımızı buluşturacağız. Özellikle çocuk edebiyatına kazandırdığı eserlerle tanınan Bestami Yazgan’ın, öğrencilerimizin ufkunu açma ve onları yazmaya teşvik etme noktasında iyi bir model olacağını düşünüyorum. Sayın Bestami YAZGAN, Çukurova’nın bereketli topraklarında doğup, memleketim Erzurum’un suyunu içmiş (Bu yönüyle hemşehrim sayılır), öğretmen olarak toplumu aydınlatmış bir neferdir. Sayın YAZGAN’ı ilçemizde konuk etmenin bahtiyarlığını yaşamaktayım. Ayrıca bu program, yaşayan değerlerimize yaşarken değer verme noktasında bir vefa etkinliği olacaktır.
Çocuk öykü ve masal kitaplan, genellikle tüm dünyada batı klasikleri olarak lanse edilen kitapların Türkçeye çevrilmesiyle ortaya çıkmaktadır. Bu kitapların uzun yıllar boyu çocuklarımızın belleğinde kalması yerine, Bestami Yazgan gibi çocuk edebiyatı yazarlarının kitaplarının okunması ve okutulmasının teşvik edilmesine inanmaktayım. Zira bu topraklardan beslenen yazar ve şairler, öykü ve şiirlerinde gelecek nesillere yine bu coğrafyanın değerlerini anlatırlar. Kendi kültür ve geleneğimizi yansıtan öyküler yazarak gelecek kuşaklarımıza özgün örnekler bırakırlar. Gelecek nesiller içerisinde Bestami Yazgan’ın izinden giderek çocuk edebiyatına büyük katkılar sağlayacak nice yazarlar yetişeceğine yürekten inanıyorum.
YAZGAN; Yunus Emrelerin, Karacaoğlan’ların izini takip ederek çağımızın Yunus’u olmayı fazlasıyla hak etmiştir. YAZGAN’ın İncitme Gönül şiiri bir anıt şiir olarak bu topraklarda yaşayan herkesin zihnine nakşettirilmelidir. Kültürümüzün köşe taşlarından olan “Yaratılanı severim, yaradandan ötürü.” cümlesini “Sahibi hürmetine, kulu incitme gönül” gibi güzel bir cümleyle bizlere hatırlatan, “Yürüdüğün yolu incitme gönül’ diyerek mütevazi olmanın gerektiğini bu kadar güzel anlatan başka bir cümle hatırlamıyorum.
İki yıldır bulunduğum Hatay ilimizde içten içe yanan bir kor, alevi hiç sönmeyecek bir kültür ateşini görmenin mutluluğunu yaşadım. Bu ateşin adı Hatay Şairler ve Yazarlar Derneği’dir. Daha önce birçok şair ve yazarı ilimize getiren Hatay Şairler ve Yazarlar Derneği kurucuları ve yöneticilerine teşekkür ediyorum. Altınözü Kaymakamlık’ olarak bir etkinliklerine ev sahipliği yapmak bizleri onurlandırmıştır. Şair, bir şiirinde “Yüreğinle yürü dostum.” demişti. Bende yüreğiyle yürüyenlere selam olsun diyorum.
Kaynak: UYGUR Bülent, “Çağımızın Yunus’una Selam”, (Ed. Hüseyin UZEL), Konuştuğumuz Dile Serenat 7 – “Gülü İncitmeyen Gönül / Bestami Yazgan”, Türmatsan, 2018, s.7-8.