Ömer KARATAŞ
GÜNEYSU DERGİSİ ve BESTAMİ YAZGAN
Ortaokul yıllarında şiire karşı bir merak uyanmıştı bende. Zaman zaman kendi köşeme çekiliyor defterime birkaç mısra da olsa bir şeyler karalamaya çalışıyordum. Bu şiirlerden birkaçı ise bir gazetede yayımlanmıştı. Ancak yazdıklarımı değerlendirerek bana yol gösterecek kimseyi de tanımıyordum.
Kendisi de bir yazar olan amcam Osman KARATAŞ’a bu şiirleri göstermiştim. O da bana “İstersen seni Bestami YAZGAN Hoca’yla tanıştırayım, şiirlerini bir de ona göster.” demişti. 1995’li yıllardı. Osmaniye’de iki odalı bir iş yerinde Güneysu dergisi yayımlanıyordu. Bestami YAZGAN ve birkaç edebiyat gönüllüsü dergiyi burada yayıma hazırlayıp matbaaya gönderiyor sonra da yine burada paketlenen dergiler abonelere ulaştırılıyordu. Bunun yanında Bestami Hocam benim gibi şiire meraklı olan gençlere şiir dersleri de veriyordu. Yanlış hatırlamıyorsam “Cumartesi günleri toplanıyoruz. Sen de gel şiirlerine bakalım.” dedi. “Ben köyde oturuyorum, her cumartesi gelemem.” deyince “Sen ne zaman istersen gel, ben şiirlerini kontrol ederim.” dedi.
O zamandan sonra Güneysu dergisi benim her fırsatta geldiğim, bazı geceler yatılı olarak kaldığım bir mekân halini almıştı. “Sabır Türküsü” ve “Yiğit Töresi” kitaplarını bana hediye eden Bestami Hocam şiirlerimi inceleyip gerekli gördüğü yerlerde düzeltmeler yapıyordu. Ayrıca başka şairlerin şiir kitaplarını da okumam için beni teşvik ediyordu.
“Her dergi bir okuldur.” Sözünde anlatıldığı gibi Güneysu dergisi de benim gibi gençler için bir okul olmuştu. Bu okulun öğrencisi olan arkadaşlarla derginin ve dergi çevresinde yayımlanan birçok kitabın matbaa, paketleme, postalama gibi işlerine de yardımcı oluyorduk. Ayrıca edebiyata gönül vermiş birçok kişi ile de tanışma, sohbet etme, onların tecrübelerinden faydalanma imkânımız da oluyordu.
Liseyi başka bir ilde okumaya başladım. Ama Bestami Hoca’mla irtibatım devam etti. Şiirlerimi kendisine gönderiyordum. Kendisi de şiirler üzerinde düzeltmeler yapıyor, eleştirilerini yazarak bana posta yoluyla tekrar gönderiyordu. Lise yıllarında bir şiirimi Güneysu dergisinin “Sanat Postası” köşesinde yayımlamış ve Gülbey Gönüllü mahlasıyla da şiirle ilgili düşüncelerini birkaç cümleyle yine aynı yerde paylaşmıştı. Dergide yayımlanan şiirimi gördüğümde yaşadığım mutluluğu anlatamam. Üniversite yıllarımda da irtibatımız devam etti. Fakat Bestami Hocam İstanbul’a tayin istedi. Kısa sürer diye umut ettiğimiz fakat henüz vuslata ermemiş olan bu ayrılık Türkiye ve Edebiyat dünyamız için büyük bir kazanç oldu. Bestami Hocam Osmaniye’de Güneysu şiir şölenlerinin yapılmasına öncülük etti ve dergi çevresinde birçok gencin yetişmesine vesile oldu. Bu gençler bugün meyve verir hale geldiler. Güneysu dergisini ise bu gençlerden Ahmet DOĞRU yayımlamaya devam ediyor.
Kaynak: KARATAŞ Ömer, “Güneysu Dergisi ve Bestami Yazgan”, (Ed. Hüseyin UZEL), Konuştuğumuz Dile Serenat 7 – “Gülü İncitmeyen Gönül / Bestami Yazgan”, Türmatsan, 2018, s.25-26.