Sündüs Arslan AKÇA
BURAM BURAM ANADOLU KOKAN ŞAİR
…
”Ve alnım açıksa, başım dikse
Dirliğimiz varsa, mutluysam
Yüzüme gülüyorsa böyle bu şehir.
Bir beyaz zambak gibi pırıl pırılsa yavrum
Ve yavrumsa her şeyi bana sevdiren bir bir
Bu mutluluk bu düzen bu bitmeyen aydınlık
Anasının yüzü suyu hürmetinedir.’’
Yıl 2014, Yavuz Bülent Bakiler üstadımızla Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği’nin, Tokat Belediye’siyle ortaklaşa düzenlediği konferansında tanışmak nasip oldu. Bu programda üstadın ”Kadınlar” şiirini okumuştum. Şairinin karşısında okumak da oldukça heyecanlandırmıştı.
Ve yine aynı programdaki gözlemlerimden sahneye çağrıldığı zamanki duruşu… Ceketinin düğmesini ilikleyip, kendisini dinlemeye gelmiş kalabalığa gösterdiği hürmet ve mütevazı hali oldukça etkilemişti.
Konuşması esnasında bir şey daha öğrenmiştim. Şayet onu dinlemek için geldiyseniz asla başka şeylerle meşgul olup veya kendi aranızda konuşup dikkatini dağıtmayacaksınız. Çünkü üstadım haklı olarak bu tutuma da çok tepkiliydi. Bu konu ile ilgili Elazığ’daki bir konferansından geriye kalan bir anısını dinlemiştim. Yavuz Bülent hocam konuşmalarını yapmak üzere sahneye çıkınca dinleyici topluluğu arasında ıslıklar yükseliyor. Hoca geçip oturduktan sonra saatini çıkarıyor ve size 5 dakika diyor. Konuşabilirsiniz fakat ben konuşmaya başlayınca asla kimse konuşmasın ve 5 dakika dolana kadar bekliyor. Islıklar için de: ”Baldırı çıplak dansöz değilim, neden ıslık çalıyorsunuz?” diye tepkisini ortaya koyuyor. 5 dakika dolunca konuşmasına başlıyor ve bitene kadar da kimseden asla ses çıkmıyor. Daha sonra hocamla bir de İstanbul’da aynı sahneyi paylaşmak nasip olmuştu.
Sert bir duruş sergileyen hocamızın normal muhabbetlerinde daha sıcak ve nüktedan olduğunu da öğreniyoruz dostlarından. Bizim Ece Dergisi ve Salihli Sanat Dostları’nın başkanı Ahmet OTMAN’dan dinlediğim bir anısını aktarmak istiyorum. Yıl 2005 ve Ahmet Otman’ın kızı Ece, Yavuz Bülent hocamızla fotoğraf çekmek ister. Hocamız her pozum 10 lira der. Daha çocuk yaşta olan Ece bunu kabul eder. Ve yine devamında hocamız tebessüm ederek Ece’ye: ‘Sakın bu fotoğrafları bana gönderme olur mu? Eşim bu yanındaki güzel kız kim diye beni hesaba çeker.” der. Nükteyi ve ciddiyeti yerinde ve zamanında kullanılması gerektiğini öğretiyordu bize hocamız. Yavuz Bülent Bakiler şiirlerinde yaşadığı coğrafyanın arı Türkçesini görürsünüz. Berrak, duru, anlaşılır bir dil kullanmıştır ve bunun da ateşli savunucularından olmuştur.
”Ellerin neden soğuk, üşümüş müsün?
Gerçek misin, düş müsün?
Kar mı yağdı sokaklara, rüzgâr mı esti?
Üşümüş müsün?
Türkçe ile ilgili hassasiyetinin sebebini yine ondan dinleyelim: ”Tevfik İleri, özetle böyle konuştu. Milli Eğitim Bakanımız Tevfik İleri’nin o Kahramanlık Günü’ndeki konuşması bana çok tesir etti. O günlerde Namık Kemal’in de Türkçe üzerine bir yazısını okumuştum. Türkçenin millet hayatındaki büyük önemini dikkate alarak okumaya başlamıştım. Tevfik İleri’nin açıklamaları beni Türkçe konusunda daha dikkatli olmaya, daha çok okumaya, araştırmaya, düşünmeye yöneltmişti. Yıllar sonra radyolarımızda, televizyonlarımızda Türkçe üzerine konuşmaya, Türkçe üzerine yazılar yazmaya, konferanslar vermeye başladım. Turancılık konusunda: Asarım, keserim, vururum, kırarım, ölürüm, öldürürüm… tavırlı şiirler okumaktan, yazmaktan vazgeçtim. Bir gurbet şiiri, bir hasret şiiri, bir sevda şiiri yazar gibi Turan şiirleri yazdım.’’ Kökeni Azerbaycan’a dayanan gazeteci, şair ve yazar Yavuz Bülent hocamız köklerinin olduğu topraklar için de eserler yazmıştır: Azerbaycan Yüreğimde Bir Şahdamardır, Türkistan Türkistan ve Üsküp’ten Kosova’ya adlı seyahat notları onu edebiyat dünyasına tanıtan çalışmalarıdır. Edebiyat dünyasında büyük bir yer eden hocamız Yavuz Bülent Bakiler’in geçen ay rahatsızlanmasından dolayı sosyal medyada vefat ettiğine dair asılsız haberler dolandı. Bu sevenlerini derinden üzdü. Sağlıklı olduğuna dair iyi haberlerini almak müthiş bir duyguydu. Kendisine hayırlı, sağlıklı uzun ömürler diliyorum
Kaynak: AKÇA Sündüs Arslan, “Buram Buram Anadolu Kokan Şair”, (Ed. Hüseyin UZEL), Konuştuğumuz Dile Serenat 8 – “Cihanı Dirilten Turan Cemresi / Yavuz Bülent Bakiler”, Hatay Medya, 2019, s.45-46.